A.Lange & Söhne -for bevisste damer

Hvem er i best i klassen i dagens klokkeverden? A. Lange & Söhne mener mange samlere og entusiaster.


Skrevet av Gunnhild Bjørnsti


Little Lange 1 - En sofistikert modell på 36,8 mm med urskiver i guilloché gravering som kommer i tre nye nyanser fargekoordinert med alligator-skinnremmer. To av versjonene har kasse i hvitt gull med grå eller fiolett skive, og den tredje har kasse i roségull med brun skive.


Kan kvinner bli klokkenerder?

Sjelden på en like detaljorientert måte som menn. Kvinner er riktignok fascinert av vakkert tilbehør, og har fått øynene opp for kvalitetsur. Det er mange merker som konkurrerer om oppmerksomheten, og tyske A. Lange & Söhne har til nå ikke vært en selvfølgelig damefavoritt. A. Lange & Söhne fortjener omtale, det er et anerkjent klokkemerke som verdsettes høyt av klokkesamlere. Klokken settes sammen til den største presisjon før de blir tatt fra hverandre igjen. Alle deler i urverket blir pusset og polert, så satt sammen igjen med den største presisjon for så å tas fra hverandre og settes sammen igjen for andre gang. Ingen andre klokkemerker tar nøyaktighet like mye på alvor. En og samme urmaker setter også sammen hver klokke, det er også unikt for A. Lange & Söhne. Når du har en klokke fra A. Lange & Söhne på håndleddet vet du at én dyktig fagperson har brukt utallige timer på gjennomførelsen så du skal ha glede av den dag etter dag, år etter år, også neste generasjon. Det er del av opplevelsen, og historien.

Jeg har besøkt fabrikken, eller manufactur som det heter, til A. Lange & Söhne i Glashütte, Tyskland. Det var en viktig erfaring for å lære hvor mange kvalifiserte personer som sitter med forstørrelsesglass på øyet fra morgen til kveld, med konsentrasjon og omhyggelig presisjon, og skaper urverk som tikker og går så perfekt som et mekanisk urverk kan få til. Designen er imponerende, og med sin særegne stil. Ikke bare dekorert med overdådig dryss av diamanter men med forseggjorte detaljer og løsninger som kjennere får hjertesukk av.Det jeg personlig liker med A. Lange & Söhne er den dedikerte holdningen til å gjøre alt riktig, selv om det tar lengre tid. A. Lange & Söhne har ikke «dårlig tid», for å si det på den måten. De presser seg heller ikke for å lage flere ur, de produserer et visst antall årlig og verdens klokkeentusiaster står i kø. Markedsavdelingen vet at de selger alt de klarer å produsere.

Eksklusivitet har sin pris, urene koster. Hvem lar seg friste? Klokkebevisste! Mennesker med selvtillit, som velger for seg selv. Mange kvinner er i den kategorien. De ønsker noe helt spesielt. Gjerne skreddersydd for seg. Ønsker du en unik klokke, er A. Lange & Söhne svaret. Ingen i Norge vil ha den samme modellen som deg. Få vil dessuten forstå nivået på kvaliteten, merkenavnet sier ikke så mye til vanlige folk. De som riktignok kjenner til A. Lange & Söhne vil nikke anerkjennende og beundrende når de ser hva du har på armen. Personlig vil du føle deg som del av en eksklusiv klubb, internasjonalt.


Saxonia Thin modell 878.038

 Little Lange 1, modell 181.837

Jeg prøvde Saxonia Thin, en tynnere utgave tilpasset kvinner. A. Lange & Söhne kan være litt store og solide i utseende, som en skikkelig klokke skal være. Saxonia Thin modell 878.038 som jeg prøver har urkasse i hvitt gull på 35 mm, sort perlemorskive, diamanter på bezel (ring rundt kassen), brun alligator-skinnrem og urverk i nysølv, også kalt german silver. Den koster kr 298.000.

Designen er så spesiell, så flott og diskret, så annerledes. Et lite kunstverk. Et slikt ur gir noe langt mer enn å se tiden. Det er en liten opplevelse hver gang du ser på den, og man oppdager stadig nye detaljer. Perlemoren ligger på metallunderlag, det er vanskelig å produsere. Lyset reflekteres på en unik måte når du beveger armen.

Alle urverk har samme kvalitet, uansett hvilken prisklasse du velger, det er helt spesielt. I tillegg har A. Lange & Söhne håndgraverte balansebroer. Det er luksus på en fornyet måte.

Jeg prøver nok en dameodell, Little Lange 1, modell 181.837 med krembrun alligator-skinnrem til pris kr 456.000.

Urskiven er preget med guilloché graveringsteknikk, med et bølgemønster som gjentas i ulike partier. Det kreves helt spesielle ferdigheter for å utføre denne designen så nøyaktig. Den utføres for hånd av spesialister og det kan ta 2-4 uker å få en urskive ferdig. Håndverket gir en helt annen utførelse enn om det blir stemplet. Se hvordan lyset reflekteres.

Denne modellen er mer kostbar fordi urverket er mer komplisert, med datovisning, det tar mer tid å sette sammen. Skiven tar lengre tid å produsere og det er mer gull i kassen. Kraftreserven er også bedre. Se at rubinene sitter i små gullbiter. Det er virkelig et estetisk ur. Dette er en klokke for de som verdsetter håndverk. Alle andre vil tenke at det er en virkelig fin klokke.


Når jeg titter med lupe ser jeg hvordan de røde rubiner skinner mot gullfestene. De røde rubinene skinner mot gull.


Urmakerskole

A.Lange & Söhne har egen urmakerskole hvor kun 20 studenter opptas årlig. Selv om man er utdannes i faget må man læres opp på nytt hos A. Lange & Söhne, de har egen tilnærming til teknikken. 95% av studentene blir i firmaet, de stortrives å jobbe på dette nivået.


Little Lange 1 

En sofistikert modell på 36,8 mm med urskiver i guilloché gravering som kommer i tre nye nyanser fargekoordinert med alligator-skinnremmer. To av versjonene har kasse i hvitt gull med grå eller fiolett skive, og den tredje har kasse i roségull med brun skive. Lange 1 fra 1994 er en ikonisk designklassiker. Den symboliserer A. Lange & So¨hne’s ambisjon om å lage verdens fineste klokke, og representerer det beste fra klokkemerket. Den har asymmetrisk skive og stort datovindu. Manuelt opptrekkbart calibre L121.1. som er original urverket til  LANGE 1. Modellens navn «Little» henviser til størrelsen på urskiven 36,8 mm.


Saxonia Thin in Copper Blue.

Den elegante personligheten til Saxonia Thin, kan kalles “less is more». Denne utgaven har urkasse i hvitt gull på 39 mm i diameter og kun 6,2 mm tykkelse. Urskive i massivt sølv med kobberblå overflate skaper fin kontrast til visere i rhodiert gull. Teknikken med urskiven er en gammel håndverksmetode fra Venezia. Blå håndsydd alligator-skinnrem forsterker blåtonene. Manufacture calibre L093.1 er kun 2.9 mm i tykkelse og kraftreserve på 72 timer.

Little Lange 1 er tidløs. Et arvestykke. En klokke for både nåtiden og fremtiden.


Publisert 21.07.2019

Instagram

Basic.no